به گزارش پایگاه خبری ترشیز خوان؛ به نقل از پایگاه خبری گیل فام، هژیر کیانی نماینده منتخب سازمانهای مردمنهاد طبیعت و محیط زیست خوزستان، گفت: نظر به اهمیت نجاتبخشی جنگلهای زاگرس بهعنوان بزرگترین دارایی اکولوژیکی ایران که حدود ۵۰ درصد آبهای شیرین ایران را تولید و حیات رودخانههای بزرگ ایران را تداوم بخشیده است، پرونده ثبت جهانی این میراث طبیعی ارزشمند تشکیل میشود.
وی ادامه داد: این پرونده یکی از اصلیترین خواستههای سازمانهای مردمنهاد است و وقت آن رسیده که دستگاههای اجرایی همچون سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری، وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و سازمان حفاظت از محیط زیست کشور در جهت تشکیل این پرونده حیاتی تا ارائه به یونسکو و مرحله نتیجهبخشی همکاری لازم را انجام دهند.
این عضو شورایعالی تشکلهای مردمنهاد منابع طبیعی و محیط زیست کشور افزود: گستره جنگلهای زاگرس در طول یک قرن از ۱۲ میلیون هکتار در حوزه جغرافیایی ۱۱ استان با جمعیت بیش از ۲۲ میلیون نفر در حال حاضر به ۶ میلیون هکتار کاهشیافته است و ضرورت دارد تا در جهت حفظ و نجاتبخشی این رویشگاه بزرگ اقدامات اساسی صورت گیرد.
کیانی بیان کرد: در حال حاضر معیشت حدود ۲ میلیون نفر از بهرهبرداران و جوامع محلی به طور مستقیم به این رویشگاه وابسته است و فقر اقتصادی روزافزون جامعه محلی در اثر بهرهبرداریهای بیرویه از جمله چرای بیرویه دام سبب سیر قهقرایی جنگلها و مرتع در زاگرس شده است.
وی با اشاره به وجود ۸۰ درصد مازاد بر ظرفیت تولید علوفه و چرای دام در این رویشگاه، افزود: جنگلهای بلوط نیازمند عزم ملی و بینالمللی برای نجاتبخشی است و انتظار داریم سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری هر چه سریعتر نسبت به اجرایی نمودن برنامه تدوین شده اقدام کند.
این فعال محیط زیست تصریح کرد: مطابق ضوابط یونسکو برای ثبت آثار طبیعی، رویشگاه زاگرس خاستگاه تمدنهای کهن و “نمونهای برجسته از یک سکونتگاه سنتی بشری است که زندگی و داراییهای کهن فرهنگیِ بخش مهمی از اقوام ایران به آن وابسته است و عدم نجاتبخشی این جنگلها تمامی این داراییها و نیز حیات تالابها و رودخانههای تمدنسازی چون کارون را تحت تأثیر قرار داده و تداوم حیات این زیستگاه ارزشمند را تهدید میکند.
کیانی گفت: تا کنون بیش از ۱۸۰۰ گونه گیاهی ارزشمند در زاگرس شناسایی شده است که حداقل ۴۰۰ گونه گیاهی شناخته شده دارویی در میان این حوزه وجود دارد و در صورت حفاظت بهعنوان گنجینه ذخایر ژنتیکی ایران، میتوان از آنها در جهت بهرهبرداری درست برنامهریزی کرد.
وی با اشاره به تنوع زیستی منحصربهفرد رویشگاه زاگرس که ۴۰ درصد جنگلهای ایران را شامل میشود، عنوان کرد: ثبت جهانی جنگلهای زاگرس میتواند به حفاظت از ۲۲۲ گونه پرنده شناسایی شده و گونههای جانوری این رویشگاه و زیستگاه ارزشمند ملی نیز کمک شایانی کند.
این عضو شورایعالی تشکلهای مردمنهاد منابع طبیعی و محیط زیست کشور ادامه داد: ثبت جهانی جنگلهای زاگرس زمینهساز ثبت رودخانههای تمدنسازی همچون کارون نیز خواهد بود که پیشتر به همین منظور کمپین و پروندهای برای آن تشکیل شده است، اما به دلیل کمکاری اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خوزستان به حال خود رها شد.
وی خاطرنشان کرد: بهمنظور تسریع در روند پرونده ثبت جهانی جنگلهای زاگرس کارگروه تخصصی متشکل از سازمانهای مردمنهاد فعال در حوزه طبیعت و محیط زیست ۱۱ استان زاگرس نشین و سایر انجمنهای داوطلب کشور راهاندازی شده و رونده تشکیل پرونده در سال ۱۴۰۲ آغاز خواهد شد.
- منبع خبر : ایلنا