به گزارش پایگاه خبری ترشیز خوان؛ به نقل از گیل فام/ احسان باقریپور ، یکی از سیاستهای سازمان حفاظت محیطزیست را احیاء تالابها به ویژه تالابهایی که در حاشیه دریای خزر و تحت تاثیر پس روی آب دریا قرار دارند، بیان و اظهار کرد: در این راستا کارشناسان این اداره با استفاده از تجربیات همکاران گذشته و جوامع بومی طرحی را برای احیاء تالاب بوجاق پیشنهاد کردند و در سازمان مرکزی مورد بررسی قرار گرفت تا بحث دیواره نگهدارنده آب تالاب بوجاق که همان بازوسازی است، اجرایی شود.
وی افزود: بر همین اساس اداره پارک ملی بوجاق سال گذشته با حمایت مدیر کل و کارشناسان اداره کل حفاظت محیطزیست گیلان، طرح بازوسازی پهنه تالاب بوجاق به طول ۱۸۰۰ متر را به سازمان پیشنهاد داد که مورد تایید قرار گرفت و امسال این طرح در بخشی از پهنه تالاب اجرایی شد.
رئیس اداره پارک ملی خشکی – دریایی بوجاق کیاشهر گفت: با توجه به اعتبار ۸۰۰ میلیون تومانی از سوی سازمان برای دیوارهسازی تالاب بوجاق از طول ۱۸۰۰ متر در حدود ۷۵۰ متر بازوسازی انجام شد و مابقی اجرای این طرح در پهنه تالاب بوجاق با جذب اعتبار در سال آینده انجام میشود.
باقریپور افزود: از زمانی که دیوارهسازی انجام شد خروجی آب به سمت دریا گرفته و نقطهی که در سال گذشته کاملا خشک شده بود امسال به عمق یکمتر و ۴۰ سانتی متر آب رسید و این مهم سبب شد تا امسال میزبان تعداد زیادی از پرندگان مهاجر در تالاب بوجاق باشیم.
وی با بیان اینکه در گذشته آب رودخانه اوشمک به صورت ثقلی وارد تالاب بوجاق میشد که بهدلیل پسروی آب دریا از بین رفت، گفت: در این راستا جلساتی با آب منطقهای برگزار و موافقت لازم برای اقدامات جایگزین اخذ شد تا در فصول گرم سال و تابستان یک زهکش برای تامین آب مورد نیاز تالاب از رودخانه ایجاد شود.
رئیس اداره پارک ملی خشکی _ دریایی بوجاق کیاشهر با اشاره به کاهش مهاجرت پرندگان به دلیل تغییرات اقلیم به استان، تصریح کرد: خوشبختانه با فراهم شدن شرایط امن در ۱۶۰ هکتار از پهنه تالابی بوجاق و احیاء مناسب به واسطه بازوسازی، امسال پرندگان قابل توجهی این زیستگاه را برای زمستانگذرانی انتخاب کردند.
باقریپور با بیان اینکه پهنه تالابی بوجاق به سه قسمت تقسیم میشود، افزود: یک قسمت شامل شرق رودخانه سفیدرود و دو قسمت دیگر غرب این رودخانه است، امسال پرندگان مهاجر به پارک ملی بوجاق در قسمت شرق رودخانه که پهنه تالابی بوده و دیوارهسازی در آن انجام شده مهاجرت کردند.
وی با بیان اینکه پارک ملی خشکی- دریایی بوجاق در کیاشهر استان گیلان به دلیل تنوع گونههای زیستی و جانوری از ارزش و اهمیت بالایی برخوردار است، گفت: با توجه به شرایط اکوسیستمی شامل خشکی، دریا، ساحل و رودخانه و تنوع زیستی به عنوان زیستگاه امن پرندگان مهاجر؛ پارک ملی مجموعهای منحصربهفرد به شمار میرود، این زیستگاه بدلیل وجود دشت، میزبان پرندگان کنار آبزی و وجود تالاب، میزبان پرندگان آبزی است.
رئیس اداره پارک ملی بوجاق کیاشهر تاکید کرد: امسال تاکنون حدود ۲۰ هزار پرنده بر اساس سرشماری اداره حیات وحش محیطزیست گیلان در پارک ملی بوجاق شمارش شد که حدودا ۲۵۷ گونه از پرنده در این پارک ملی به ثبت رسیده است.
باقریپور پرندگان مهاجر را شامل مرغابیسانان، قوها، انواع غاز، غاز پیشانی سفید که از گونههای در خطر انقراض است و غیره برشمرد و افزود: اجرای این طرح کمک زیادی را در بحث احیاء تالاب بوجاق داشت، با توجه به اینکه اعتبار کمی برای احیاء این تالاب اختصاص یافت اما با مهاجرت پرندگان نتیجه خوبی را شاهد هستیم.
وی با تاکید بر اینکه پارک ملی و تالاب بوجاق ظرفیت گردشگری و حفاظت از مواهب الهی و پرندگان را داراست و زیستگاه مناسب و منحصر به فردی محسوب میشود، گفت: به فصل مهاجرت ماهیان استخوانی و غضروفی به رودخانه سفیدرود نزدیک میشویم؛ سالانه تعداد زیادی از ماهیان استخوانی برای تخمریزی به این رودخانه مهاجرت میکنند، در مصب رودخانه یک پاسگاه محیطبانی به صورت شبانه روزی برای حفاظت، حضور فعال دارند.
رئیس اداره پارک ملی خشکی _ دریایی بوجاق افزود: پارک ملی بوجاق در هر فصل سال شاخصههای مهمی برای خود دارد که همکاران این اداره در سه پاسگاه محیطبانی به صورت شبانه روزی در مناطق حضور دارند و به امر حفاظت میپردازند.
ایسنا